maanantai 19. maaliskuuta 2012

Kuulumisia Annantalolta

Viikot vierähtävät ja kevät kohisee kohti (vaikka tänään tupruttaakin lunta), ihanaa!


Viime viikkojen kohokohtia omalla sarallani on ollut toissa viikonlopun Tarinoiden maailma-koulutus sanataide- ja äikänopeille Annantalolla, jossa ohjelman järjestämisen ohessa pidin pienen alustuksen.

Luennoitsijat olivat mahtavia, kuten jo ennalta tiesinkin, ja sain ainakin itse matkaevääksi valtavasti uusia tehtäväideoita, ajatuksia ja vinkkejä musiikin ja sanataiteen poikkitaiteelliseen yhdistämiseen.

Esimerkiksi kirjalija Salla Simukka laittoi kurssilaiset tekemään dialogikirjoitustehtäviä Nylon Beatin ja Leevi and the Leavingsin inspiromana - ja mitä mahtavia tarinoita Vakosamettihousuisen miehen ja Satasen lainaajan kohtaamisista syntyikään! Muusikko Heikki Salo ja runoilija Tommi Parkko taas jakoivat ajatuksiaan musiikin runoudesta ja runouden musiikista, molemmat omalta tontiltaan käsin ja todella mielenkiintoisesti. Oletteko esimerkiksi koskaan miettineet sanoituksen osaa biisissä? Sillä Heikin sanoin, musiikki voi kertoa ilosta tai surusta, mutta se ei voi erotella mikä suru tai ilo on kyseessä. Siksi laululyriikka on olemassa,sillä se sisältää musiikin sanallisen selityksen ja vain yhdessä ne luovat musiikin koko sisällön. Herättävä ajatus!

Valloittavista poikkitaiteellisista projekteista puolestaan kertoivat Soundpainting-kieltä avannut muusikko Sonja Korkman sekä lastenkotinuorten voimauttavaa räp-projektia ohjannut teatteri-ilmaisun ohjaaja Maria Santavuori. Kyseisen räp-projektin myötä syntyneet lastenkotinuorten tekemät biisit ja lyriikat vetivät hiljaisiksi ja herättelivät kuulijoita miettimään miten pienillä ja tavallaan yksinkertaisilla keinoilla voimme luoda jotain todella merkityksellistä ja nuorten omasta maailmasta käsin syntyvää, kaukana tekotaiteellisuudesta!

Viikonlopun lopuksi pääsimme myös kokeilemaan perinnesoittimia Kulttuuriosuuskunta Uulun Henna Leisiön opastuksella ja luomaan niiden avulla porukassa hienoa äänisatua. Ja kylläpä ne kanteleet, pilit ja kehärummut soivatkin hienosti! Todella meditatiivinen ja rauhoittava kokemus, joka onnistuisi varmasti ihan pientenkin lasten kanssa!

Mielenkiintoinen viikonloppu siis kaiken kaikkiaan. Mukavaa oli myös, että todella ansioitunut ja ihana Reetta Niemelä sai tilaisuuden yhteydessä vuoden sanataideteon palkinnon monivuotisesta ja erityisen lapsilähtöisestä Aurinkoon katsoja - projektistaan. Reetta on kyllä palkintonsa ehdottomasti ansainnut, sillä hän on supermonipuolinen ja avarasydäminen lastenkulttuurin pitkän linjan tekijä, ehdoton esikuvani! <3



Loppuun tämän viikon lastenkulttuuritäky: tällä viikolla lastenkulttuuria on tarjolla ainakin Emmassa, jossa jatkuu Fantasiaa- lasten kaupunki -tapahtuma. Viikonloppuna WeeGeellä onkin näemmä luvassa esimerkiksi beatbox-työpajaa sekä ikisöpöt Maltti ja Valtti! Jos olisin pääkaupunkiseudulla viikonvaihteen, pakkaisin muksun mukaan ja suuntaisin tuonne! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti