torstai 18. heinäkuuta 2013

Kesäreissulle Kristiinankaupunkiin

Vietimme kesäretken aikuisten kesken KRISTIINANKAUPUNGISSA, mutta ihastuin paikkaan niin, että tuumasin että ensi kerralla jälkikasvukin pääsee mukaan ihmettelemään Suomen suurinta säilynyttä puutalokaupunkia!

Kristiinankaupunki on mitä hurmaavin kokonaisuus, kuin suoraan aikamatka 1700- ja 1800-luvulle. Lasten silmin paikka muistuttanee esimerkiksi Koiramäen kaupungista tai Peppi Pitkätossusta tutun näköisiä maisemia, "vanhaa aikaa".
Varsinaisia lasten nähtävyyksiä ei Kristiinankaupungissa sinällään ole, mutta jo pienten kujien tutkimisessa riittää hauskuutta. Esimerkiksi pikkariikkinen "Kissanpiiskaajan kuja" herättää huomiota jo hassulla nimellään!Isompia lapsia voisi myös viehättää Kristiinankaupungin vanha Ulrika Eleonoora-niminen puukirkko, joka lepää somasti hieman vinossa. Samoin Merimuseo voi kiehtoa vanhasta ajasta kiinnostuneita koululaisia. Kristiinankaupungin museot järjestävät myös eritoten lapsille suunattua Kissojen kujilla -kierrosta tähän kissojen kaupunkiin.Majoitusvaihtoehtona voin lämpimästi suositella Vinkel Pakaritupaa, jossa me yövyimme ja viihdyimme. Paikka on hurmaava pieni tupa isomman talon pihapiirissä, silti suojaisasti omassa rauhassaan. Kahden huoneen ja keittiön kokonaisuuteen mahtuu pieni perhe hyvin ja kotoisasti. Talon pyöriäkin saa lainata lähiympäristöön tutustumista varten. Pakarituvasta löytyy myös täysin varusteltu keittiö, joten osan reissuruuista voi kokkailla paikan päällä ja nauttia vaikka tuvan omalla pienellä terassila, niin matkakassakin kiittää.


Kristiinankaupungista löytyy myös oivan oloinen leirintäalue ja sen vierestä kiva pieni uimaranta, jossa kävimme varpaita uittamassa ja meriveden lämpötilaa testaamassa. Eli jos perhe viihtyy teltassa tai karavaanarina, voisi mukava yösija löytyä myös aivan meren ääreltä!
Kristiinankaupungin reissulla suosittelen myös pientä poikkeamista valtateiltä ja vierailua myyttisellä Susiluolalla aivan Kristiinankaupungin ja  Karijoen rajalla. Susiluolan kesken olevissa kaivauksissa on esitetty alustavia todisteita siitä, että Suomea olisikin asutettu jo paljon ennen luultua aikaa aiemmin ja jo tämä tekee paikasta kiintoisan tutustumiskohteen. Susiluola on myös Suomen suurin luola, eli ei toki suuri ulkomaisiin vastaaviin verrattuna, mutta kuitenkin mieleenpainuva näky. Varmasti perheen isompiakin lapsia kutkuttava vierailukohde!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti