lauantai 3. maaliskuuta 2012

Biomuotokuvia ja muita Ihmeitä

Nykytaidefestivaali IHME valtaa pääkaupunkiseudun sekä Joensuun, Rovanimen ja Vaasan maalis-huhtikuussa. Ihmeen kiinnostavat ovat myös Ihmeen virike- ja opetusaineistot.

Nykytaide kun on vaikeaa, ainakin monen nuoren mielestä. Lasten suhtautuminen nykytaiteeseen on usein taas ehkä aikuista avoimempaakin, koska taiteen rajoja ja konventioita ei ole vielä opittu. Tähän tilanteeseen yksi lähestymiskulma voi löytyä Ihmeen opetusaineistosta, joka esittelee nykytaidetta melko kansantajuisella tavalla.


Osa tehtävistä on kyllä sen sorttisia, etten ihan heti uskaltaisi niitä vaikkapa kuvisopen sijaisena ysiluokalla lähteä toteuttamaan, esimerkiksi tehtävä jossa oppilaiden tulisi ryhmässä esittää vuoronperään "Bumtsibum"-tyyliin lauluja, joissa mainitaan sydän olisi selkeä uskottavuusitsemurha monessakin teiniluokassa, luulen... :)


Mutta todella kiinnostavia ja mainioita tehtäviäkin joukossa on, esimerkiksi seuraava Christian Boltanskin Sydänarkisto-teoksen innostama, identiteettiä ja sukupolvien jatkumoa pohtiva ja biometristä aineistoa työstävä tehtävä:

"Poliisi ja rajavartiolaitos ei tunnista ihmisiä pelkästään valokuvista vaan myös biometristen tunnisteiden, sormenjälkien ja silmän iiriksen, perusteella. 

Tee itsestäsi toisenlainen muotokuva, biomuotokuva: Paina paperiin sormenjälkesi ja suurenna se, piirrä suurentavan peilin avulla kuva iiriksestäsi, kiinnitä paperiin näyte itsestäsi (hiuksia, kynnen pala tms), tee vielä graafinen kuvaus pulssistasi. 

Järjestäkää biomuotokuvista näyttely. Mitä kuvat teistä kertovat?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti